vineri, 11 octombrie 2013

TABLETA NR. 3


TABLETA NR. 3

CONFERINTA INTERNATIONALA „STAT, JUSTITIE SI MEDIERE”

O prelegere mult apreciata a fost cea a colegei Daniela Manescu Zaharia, avocat – mediator, care a trecut in revista potentialul medierii in penal si a fundamentat cu o acribie demna de admirat, pe articole de lege, diversitatea de situatii si spete in materie penala care pot fi deduse medierii.

Prelegerea a avut o componenta substantiala cu privire la rezolvarea prin mediere a aspectelor din latura civila a cauzelor penale. In fundamentarea sa, Doamna Zaharia a subliniat importanta modificarii art. 67 din Legea medierii prin intermediul Legii 255/2013, pentru a elimina orice dubiu ca prin mediere poate fi solutionata implicit latura civila a tuturor cauzelor penale. „...Intrucat legiuitorul, atunci cand a mentionat in cuprinsul art. 67 alin.(1) din Legea 192/2006 notiunea de cauze penale, s-a referit la faptul ca latura penala a unei cauze penale poate fi solutionata prin mediere numai in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, si latura civila poate fi solutionata indiferent de tipul infractiunilor...”, aspect lamurit definitiv prin Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

Doamna avocat Zaharia a adus in discutie doua situatii:
a)     solutionarea laturii civile alaturi de latura penala;
b)    solutionarea numai a laturii civile fara latura penala.
In dezvoltarea celor doua teme, a facut importante sublinieri cu privire la pronuntarea instantei referitor la un acord de mediere care contine elemente ce solutioneaza latura penala avand temeiul juridic reprezentat de art. 10 alin.(1) lit. h) din Codul de procedura penala, si situatia in care acordul contine doar elemente de natura civila, in baza art. 16 indice 1 alin.(1) din Codul de procedura penala.

Deasemenea, a luat in dezbatere multiplele opinii cu privire la aplicabilitatea medierii in cauzele prevazute de art. 278 indice 1 din Codul de procedura penala, subliniind ca, o opinie importanta este aceea ca medierea isi gaseste aplicabilitatea si in cauzele care privesc plangerile impotriva rezolutiei sau ordonantei procurorului de netrimitere in judecata (art. 278 indice 1 din Codul de procedura penala), avand in vedere Decizia ICCJ nr. 27/2008 conform careia partea vatamata sau persoana ale carei interese legitime au fost vatamate are posibilitatea retragerii plangerii intemeiate pe dispozitiile art. 278 indice 1, instanta urmand sa ia act de vointa partii si astfel sa refere cauza medierii.

Prelegerea a avut o substantiala luare in discutie cu relevanta in procedura medierii in cazul persoanelor private de libertate. In opinia Doamnei Zaharia, accesul la mediere trebuie sa ramana un drept si al persoanelor ce se afla in stare de detentie.

A fost deosebit de interesant sa urmarim opinia documentata si intemeiata juridic cu privire la fazele procesuale in care poate interveni medierea:
a)     Inainte de sesizarea organului judiciar;
b)    Inainte de inceperea urmaririi penale, dar dupa sesizarea organului judiciar, in etapa actelor premergatoare conform art. 224 din Codul de procedura penala;
c)     Dupa inceperea urmaririi penale;
d)    Pe tot parcursul judecatii.

Asistarea partilor in cadrul procedurii de mediere este deasemenea o tema care a adus idei relevante mai ales cu privire la reprezentarea minorilor, a persoanelor care, in anumite circumstante si din diverse motive, nu au posibilitatea de a beneficia de asistenta juridica, caz in care, pentru a garanta acest drept in virtutea textului de lege, mediatorul ar putea facilita solicitarea desemnarii unui avocat din oficiu.
In final, Doamna avocat Zaharia a subliniat multiplele avantaje ale medierii conflictelor penale, totodata identificand foarte minutios si articolele din Noul Cod de procedura penala care fundamenteaza posibilitatea de interventie prin procedura medierii.


Dupa Note de Conferinta
de Daniela Stefanescu si Mihail Brinzea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu