MEDIERE

Ce este Medierea?

Așa cum prevede Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, medierea este o modalitate de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terțe persoane specializate în calitate de mediator, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.

Medierea se bazează pe încrederea pe care părțile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele și să le sprijine pentru soluționarea conflictului, prin obținerea unei soluții reciproc convenabile, eficiente și durabile.

Medierea se bazează pe cooperarea părților și utilizarea, de către mediator a unor metode și tehnici specifice, bazate pe comunicare și negociere, metode ce servesc exclusiv intereselor legitime și obiectivelor urmărite de părțile aflate în conflict.


Ce se întâmplă pe parcursul procesului de Mediere?

În timpul primei întâlniri, mediatorul vă informează în privința a ceea ce reprezintă medierea, care sunt drepturile și obligațiile părților implicate, care sunt atribuțiunile mediatorului, care sunt avantajele medierii și care sunt efectele juridice ale acordului de mediere, toate acestea într-un dialog deschis între persoanele prezente.

În timpul unei medieri, mediatorul vă ajută să comunicați, să vorbiți despre conflictul dumneavoastră, să puneți întrebări din care să deduceți atât natura problemei cât și identificarea opțiunilor și a eventualelor soluții.

În timpul procesului de mediere, părțile au dreptul de a fi asistate de avocat, sau reprezentate de alte persoane, în condițiile stabilite de comun acord.