sâmbătă, 16 martie 2013

OBLIGATIVITATEA INFORMARII CU PRIVIRE LA AVANTAJELE MEDIERII

http://mihailbrinzea.finantare.ro/2013/03/16/obligativitatea-informarii-cu-privire-la-avantajele-medierii/
Articolul mai sus prezentat, vine in sprijinul practicienilor cu substantiale lamuriri in ceea ce priveste procedura informarii privind medierea si avantajele acesteia. Dar ce aduce nou, este gradul de responsabilizare, precum si semnalul de alarma pe care autorul il trage referitor la usurinta cu care o anumita categorie de Mediatori priveste actiunea de eliberare a certificatului de informare necesar justitiabilului in demersurile sale in relatia cu Instanta! Altfel spus, sunt Mediatori care, din convingere personala , si indiferent de consecintele ce deriva din aceasta, hotarasc sa elibereze documente, anterior unei atente si minutioase analize pe conflict, ba mai mult, chiar inainte de a face o asa-numita examinare restaurativa a situatiei! Intrebarea care se pune si care este una des intalnita in practica medierii, este evident, urmatoarea: De ce? Voi incerca sa dau cateva raspunsuri deductive, inainte ca aceasta sa se transforme intr-o practica nedorita, intr-un fenomen care va deturna Medierea de la evolutie spre involutie, tangential cu insasi sensul acesteia!
Vor fi eliberate certificate de informare inainte de a se face analiza spetei, la presiunea unor persoane din afara Medierii? Da! De ce? Din slabiciune si dintr-o precara interpretare a reglementarilor in materie!
Vor exista justitiabili care, la indemnul reprezentantilor legali vor solicita intr-un mod imperativ acest document atat de necesar la un moment dat? Da! De ce? Din acelasi motiv pentru care vor exista si mediatori care vor ceda, convinsi fiind de justetea deciziei lor!
Vor fi situatii in care oamenii se vor indoi serios de necesitatea acestei obligativitati a informarii? In mod categoric, da! De ce? Pentru ca vor exista mediatori care vor vorbi numai despre Informare, si nimic despre Mediere!
Vor fi voci care vor profana numele Medierii? Da! De ce? Pentru ca exista deja voci care o idolatrizeaza!
Nu trebuie pierdute din vedere nici rolul, nici rostul Medierii! Iar ceea ce puterea legislativa a dorit sa urmareasca prin punerea la dispozitia cetatenilor a acestei informari, a fost nevoia de a pregati societatea romaneasca sa treaca pragul dintre conflict si nonconflict, dintre responsabilizare si nonresponsabilizare! A alege calea rezolvarii amiabile reprezinta nu doar un nivel ridicat de civilizatie, ci si o filosofie de viata! Iar daca pentru alte state aceasta nu mai reprezinta o noutate ci o normalitate, nici pentru Romania nu ar trebui sa reprezinte decat cel mult o provocare!
Dar asta nu depinde decat de noi!

Un comentariu: