miercuri, 7 mai 2014

DE CE SA RAMANEM IN CONTINUARE MEDIATORI


Prin Decizia de azi a Curtii Constitutionale, Medierii si Mediatorilor li s-a oferit ocazia de a dovedi ca au trecut testul maturitatii. Pentru asta este nevoie sa ne reamintim ca: 
1. Medierea nu este o meserie, ci o profesie.
2. Medierea a existat si va exista si de acum inainte, cata vreme este reglementata de o lege speciala.
3. Lamentarile gen "nu fac munca gratuita deci nu fac informari" si scuzele de acest fel nu mai au ce cauta in discutiile si dezbaterile noastre, caci vom informa si in continuare partile cu privire la avantajele medierii, pentru a le ajuta pe acestea in luarea deciziei de a alege medierea.
4. Nu vom mai porni la drum dintr-un fals context de "razboi" tacit cu profesiile liberale de sorginte juridica, creat sau imaginat de noi ori de altii.
5. Vom avea in vedere promovarea personala si ne vom concentra mai cu seama pe modul profesionist de promovare a medierii, caci va fi singura noastra sansa de acum inainte ca justitiabilii sa ne calce pragul.
6. Bucurati-va, cei care nu ati agreat ideea de gratuitate! Ati scapat de servilismul de care va temeati! 
7. Odata intrata in vigoare decizia Curtii Constitutionale, mediatorilor le va fi usurata munca, caci se presupune ca justitiabilii vor alege procedura in cunostinta de cauza, si nu ca o sarcina impusa.
8. Cei care vor rezista in continuare in profesie nu vor fi cei care au devenit mediatori sub imboldul momentului, ci doar cei care au facut-o din respect pentru profesie si din convingerea ca aceasta este o alternativa reala si viabila la clasica Justitie.
9. Informarea privind avantajele medierii a avut momentul si trairea ei. Daca motivele pentru care aceasta modificare legislativa a fost gandita si implementata la momentul 1 februarie 2013 si-au atins scopul, vom afla de buna seama de-acum inainte! 
10. Mediatorii nu vor mai fi priviti ca si "adversari" in tabloul profesiilor liberale de catre cei care i-au perceput in acest fel pana acum, ci ca pe niste colaboratori, caci medierea va ramane o alternativa serioasa pe mai departe! 
11. Cei care va bucurati acum de Decizia CCR, insa nu sunteti neaparat mediatori, nu uitati de citatul afgan care spune asa: "Lucrurile ieftine nu vin fara probleme si nici cele scumpe fara efort!" De-abia acum acest citat isi va afla sensul! Caci tot ceea ce merita efort face parte dintre cele scumpe! La fel si Medierea! A venit vremea sa dovedim ca merita efort! 

Nu putine ar fi motivele pentru care ar trebui sa ramanem in continuare mediatori, insa unul care imi vine acum in minte este dat de continutul articolului 29 (2) care indica fara echivoc obligativitatea, de aceasta data a mediatorului care, ca si datorie de onoare, "...trebuie sa asigure ca medierea sa se realizeze cu respectarea libertatii, demnitatii si a vietii private a partilor." Ce alta profesie liberala ne ofera aceasta oportunitate, ca noi sa veghem si sa dam asigurari prin ceea ce reprezentam, ca activitatea noastra se realizeaza cu respectarea acestor trei mari Valori care sunt Libertatea, Demnitatea si Viata privata, in acelasi timp si spatiu contextual? 

2 comentarii:

  1. Daniela, cu toata pretuirea, am afirmat in nenumarate randuri ca, in sistemul nostru de drept invocarea erorii de drept nu prea este admisibila drept urmare, prin insusi faptul publicarii legii ce reglementeaza medierea in M.O. nu-i mai poate incumba unei persoane o alta obligatie la altceva decat cunoasterea legii respective, deci nu este de admis ca un subiect de drept sa fie obligat a parcurge o alta lectura a normei fie chiar si in fata unui mediator!..zi lina si inseninata de bine si frumos sa ai in drumul tau prin viata. cu aceeasi pretuire, CCC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate coleg, asa cum am sustinut in repetate randuri, introducerea reglementarii referitoare la informarea partilor cu privire la procedura medierii a avut drept scop doar aflarea, insusirea, cunoasterea, daca vrei, a beneficiilor pe care medierea, ca si procedura de solutionare a conflictelor le ofera justitiabililor in prezentarea tabloului alternativelor pe care acestia le au atunci cand vine momentul de a alege. Iar informarea era una dintre putinele modalitati prin care oamenii ar fi ajuns la aceste informatii despre mediere, atentie, in mod gratuit! Cu siguranta legiuitorul, atunci cand a considerat necesar sa instituie obligativitatea informarii, nu a facut-o din ratiuni si presupuneri superficiale, si cu siguranta, prezumand ca justitiabilii sunt de buna-credinta in cunoasterea reglementarilor referitoare la mediere, din sursa specificata de tine, respectiv Monitorul Oficial al Romaniei!
      Multumesc pentru gandurile tale bune!

      Ștergere