miercuri, 3 octombrie 2012

Ce este un mediator? Ce este medierea?

           

        Despre mediatori si despre activitatea de mediere s-au scris numeroase articole in literatura de specialitate, s-au conturat idei si concepte care mai de care mai interesante!
       De-a lungul timpului, atentia istoricilor asupra medierii ca si activitate, a fost indreptata in special in directia rolului pe care aceasta l-a avut in evolutia societatilor si a omenirii. Astfel, aparitia medierii ca si profesie este remarcata inca din perioada comertului fenician. Procedura si practicile in domeniu au adus un inteles adecvat termenului de "mediere" inca din antichitate in Roma si Grecia. Romanii foloseau mai multe denumiri pentru persoanele care se ocupau de acest proces, precum: interpolator, conciliator, interlocutor, iar in final, mediator.
       In anumite culturi ale Evului Mediu, mediatorul era considerat o persoana sacra, ce merita un deosebit respect, fapt ce a dus la inevitabila interzicere de a mai practica medierea in unele tari, iar in altele putand fi realizata doar de catre  anumite autoritati.
       Revenind insa, intr-o viziune mai contemporana, autorii lucrarii "Psihologia mediatorului", lucrare de referinta pentru practicienii in domeniu, considera ca "a deveni mediator nu este nici pe departe o experienta confortabila. Ea presupune angajare, devotament si vointa. Medierea nu este pentru cei slabi de inger; pentru a fi bun trebuie sa te confrunti cu propriii demoni si cu propriile defecte in timp ce-ti consolidezi punctele tari". Si aici, as mai adauga eu, este nevoie de inca ceva: preocuparea si interesul neconditionat fata de semeni, fata de nevoile si situatiile limita care, in mod inevitabil interfereaza cu vietile oamenilor, si care uneori ii pun pe acestia in fata unor alegeri greu sau imposibil de facut. Aici ar trebui sa intervina mediatorul, care prin servicii de excelenta sa fie si un bun indrumator.
       Ken Cloke, un specialist in domeniu, in lucrarea sa intitulata "Care sunt calitatile personale ale mediatorului?" spune ca mediatorii trebuie "sa imbratiseze provocarea zilnica pe care le-o lanseaza viata," aceea de "a trai conform cuvintelor lor si de a vorbi numai ce indraznesc sa traiasca".
       Nu in ultimul rand, potrivit lui Michelle LeBarone, "mediatorul este persoana care face pace, care isi foloseste talentul sau impreuna cu creativitatea si intuitia, pentru a aduce pace in vietile celorlalti".
       Mediatorul, pentru a putea reusi sa mentina un sentiment de pace atunci cand lucreaza cu persoane ce pot fi profund implicate in dispute aparent ireconciliabile, trebuie sa aiba capacitatea de a trece peste propriile conflicte din viata personala, iar acest lucru se desavarseste doar atunci cand omul se afla intr-o perfecta armonie cu propria existenta si cu lumea din jurul sau. Din acest motiv, si pentru acest scop, mediatorii experimentati, precum si cei cu aptitudini reale in acest domeniu, sunt persoane cu adevarat remarcabile care practica aceasta meserie cu mare pasiune si respect pentru valorile vietii!

                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu