joi, 6 noiembrie 2014

INVITATIE LA INTROSPECTIE

Va multumim, dragi colegi, membri ai CdM, pentru aceste momente de neuitat, aproape istorice, prin care trece medierea azi! Este suficient sa citim comentariile de pe toate grupurile de mediatori si ne dam seama cat pustiu de bine ati produs prin initiativele domniilor voastre! Nu era de ajuns ca aceasta profesie nu are un Statut, nu era de ajuns ca s-a ales praful de legislatia in materie de mediere, nu era suficient ca numarul de suspendari ale mediatorilor este in vadita crestere, nu v-a spus mai nimic nici macar decenta cu care unii dintre noi au inteles sa nu aduca reprosuri in mod direct si explicit fata de lipsa de initiativa si rezultate a domniilor voastre, si iata, acum ne mai puneti si in pozitia de a ne apara de situatia ridicola pe care ati generat-o! Ati inceput prin a va pune poalele in cap chiar intre voi, in mod public si in cel mai josnic mod cu putinta, razboindu-va, la propriu, pe numarul de stagii profesionale, pe numarul de puncte acordate mediatorilor, pe cine, ce si cat i se cuvine fiecaruia din meritele si sumele acordate pentru organizarea unor evenimente, distrugand toata autoritatea si respectul de care ar fi trebuit sa se bucure organismul din care faceti parte, si ati sfarsit prin a expune tot corpul profesional unui sir de comentarii si glume deplasate si deloc onorante, obligandu-ne la a lua atitudine, fortandu-ne sa ne pozitionam de o parte sau de cealalta a acestui spectacol stupid si grotesc! 
Ma deranjeaza teribil sa vad ca toate acestea au inceput sa-mi afecteze activitatea si implicit imaginea profesionala, si ca, prin felul in care va raportati la profesie, prin actiuni de politizare sau de cosmetizare a adevaratelor probleme ale medierii, sau prin initiative private de tip "Imnul medierii", generati o stare conflictuala chiar in randul colegilor mei! 
Va anunt ca din acest moment ma detasez total de orice urma de intelegere si toleranta fata de situatia in care va aflati, si dezaprob toate dovezile de imaturitate, toate stupizeniile si matrapazlacurile pe care domniile voastre le numiti "actiuni de promovare a medierii"! Nu asa se face promovarea unui concept, nu asa se face cunoscuta si respectata o profesie! 
Nu am avut asteptari uriase de la cei 9 reprezentanti ai mediatorilor, dar speram ca sunteti macar persoane responsabile fata de pozitia si prerogativele pe care le-ati obtinut, dar mai mult, v-am acordat respectul si consideratia mea prin faptul ca am pornit de la ideea ca sunteti persoane mature din aproape toate punctele de vedere si nu va permiteti sa luati in deradere aspecte ce tin de etica si valorile profesionale! Si tin sa va aduc in memorie numai cele doua articole din Codul de Etica si Deontologie Profesionala a Mediatorilor (art. 3 si art. 4), articole ce fac referire la comportamentul profesional si la relatiile dintre mediatori. Dar pentru ca nu pot generaliza si nici nu va pot banui pe toti de rea-credinta sau vadita intentie, nu-mi ramane decat sa constat doar cum unii dintre voi ne furnizati dovezi clare de imaturitate si iresponsabilitate, ceea ce este suficient insa, pentru a ne conduce la o concluzie. Aceea ca, desi va considerati experti in materie, nu ati inteles mai nimic in primul rand din principiile de baza ale medierii!  
Iar ceea ce este regretabil, si cu siguranta stiti mai bine decat noi, nu doar mediatorii au inceput sa renunte la a va mai acorda sprijinul, timpul si rabdarea lor, ci si persoane din afara profesiei, care pana mai de curand erau sustinatori inversunati ai medierii! 
Si asta nu ar fi nimic daca nu ne-ati fi pus pe noi, mediatorii, in situatia de a ne apara reputatia si seriozitatea cu care am inteles sa ne prezentam imaginea in fata lumii! 
Toti cei care nu am iesit in public sa ne etalam succesul si realizarile, toti cei care nu am iesit in public nici cu neajunsurile si nedreptatile cu care ne-am confruntat in exercitarea profesiei, toti cei care nu am iesit in public cu justificari legate de felul in care ne castigam existenta, dar care nu am abandonat in momente mai putin prielnice, toti cei care astazi nu va cerem demisia de onoare pentru simplul fapt ca va acordam o prezumtiva, dar neprobata si nemeritata nevinovatie, ei bine, noi toti, pe langa faptul ca suntem nevoiti sa va suportam neputinta si incompetenta de a face ceva pentru aceasta profesie, acum trebuie sa ne aparam imaginea, sa ne justificam pozitia fata de colaboratori, fata de apropiati si prieteni, dar si fata de clientii care ne cer informatii, lamuriri si explicatii pentru aspectul de "paiatza" pe care a capatat-o medierea in Romania! 
Din punctul meu de vedere, nici 20 de mii de conferinte nationale, cu ode si imnuri inchinate medierii, nu vor reusi sa aduca inapoi respectul pierdut al celor ce au avut incredere in voi! Caci prin atitudinea din ultima perioada, ati reusit sa aruncati medierea in urma cu 40 de ani!
Acesta este punctul meu de vedere fata de activitatea domniilor voastre si am hotarat sa nu va solicit demisia, cum am vazut ca se procedeaza mai nou, ci dimpotriva, din acest moment, pentru tot restul mandatului, sa va insarcinez in mod public si cu votul meu! Va anunt ca este irelevant daca veti afirma ca nu aveti nevoie la acest moment de acest vot, caci asa cum aveti nevoie de mine, ca si contribuitor la taxe si impuneri de natura financiara, in acelasi mod va foloseste si invitatia mea la asumare si introspectie! Si tin sa va constientizez de faptul ca din acest moment va consider responsabili de toate efectele actiunilor sau inactiunilor domniilor voastre vis-a-vis de mediere, precum si de popularitatea si imaginea pe care aceasta profesie o va dobandi in randul populatiei! Iar barometrul care va masura modul in care v-ati dus la bun sfarsit toate sarcinile, va fi reprezentat printre altele, de numarul clientilor din birourile noastre si abia mai apoi, insa in mica si irelevanta masura, de numarul viitorilor aspiranti din scolile de formare! 


Mediator Daniela V. Stefanescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu