vineri, 9 mai 2014

MEDIATIO ET AUCTI - Concepte aflate in complementaritate si osmoza


"Cel mai bun om este omul care, prin el însusi stie ce trebuie sa faca;
Bun este si acela care urmeaza celor spuse de altii;
Dar cel care nu-i în stare nici de una, nici de alta, în toate-i nefolositor." 
                                                                          
                                     "Cuvant catre tineri" - Sfantul Vasile cel Mare

Aceasta este una dintre cele mai nuantate definitii date liberului arbitru, o notiune care, din cele mai vechi timpuri a primit semnificatii in note si tonalitati foarte variate, insa caracteristica sa de baza a ramas aceea ca liberul arbitru se refera la libertate, in toate planurile ei de manifestare. 

Liberul arbitru implica in mod esential libertatea omului de a alege intre posibilitatile ce i se ofera. Incepand cu libertatea constiintei, reprezentata de gandire si de exprimare, libertatea de a face sau a nu face alegeri, si terminand, dar nu in mod limitativ, cu libertatea de a actiona in interes personal sau a altora, cu conditia evidenta a respectarii libertatilor semenilor. 

Cea mai importanta libertate dobandita de catre om, insa recunoscuta la nivel global ce-i drept, mult mai tarziu,  dupa abolirea sclaviei, este aceea de a lua hotarari in ceea ce priveste propria persoana, evolutia sa, dar si modul sau de trai, fara constrangeri sau limitari, si aflandu-se in deplina cunostinta de cauza. 

Atat prin Declaratia Universala a Drepturilor Omului cat si prin Constitutiile de stat, cetatenilor le-au fost si le sunt garantate o serie de drepturi si libertati fundamentale menite sa aduca respectarea universala si efectiva a vietii si valorilor umane. 

Intre toate aceste drepturi si libertati fundamentale regasim dreptul la informatie. 
Drept garantat si pentru cetatenii acestei tari prin Constitutia Romaniei, care in articolul 31 in primele doua alineate, evidentiaza aspecte elocvente si relevante pentru respectarea  a ceea ce numim liberul arbitru

Dreptul la informatie, nivelul de accesibilitate la uzitarea si insusirea acestui drept de catre oameni, are un impact major fata de modul in care toate celelalte drepturi si libertati le sunt acestora respectate. 

Caci:
"(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi îngradit.
(2) Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal."

Prin urmare, odata ce individului ii este respectat dreptul de a se informa si de a fi informat, toate deciziile, hotararile si alegerile privitoare la persoana sa, persoanele aflate in grija sa directa, bunurile prezente si viitoare, drepturile conexe, ori interesele sale, vor fi luate in deplina cunostinta de cauza, cu discernamant si responsabilitate, asigurandu-i acestuia certitudine si stabilitate.

Dupa cum bine stim, rezolvarea diverselor probleme sau aspecte de natura sa produca dezechilibre in relatiile interumane, a constituit o tema indelung dezbatuta si s-a urmarit identificarea unor modalitati de rezolvare cat mai eficiente, in asa fel incat aceste relatii interumane sa nu sufere degradari iremediabile. Printre aceste modalitati de rezolvare a divergentelor se numara si Medierea. Despre eficienta acesteia nu mai este cazul sa facem vorbire, caci sunt tari cu un nivel avansat de dezvoltare a civilizatiei, care au deja o istorie bazata pe ceea ce se numeste Alternative Dispute Resolution (ADR), ori External dispute resolution.

 Ceea ce trebuie evidentiat este faptul ca oamenii, in baza dreptului lor garantat de a fi informati, este absolut necesar ca ei sa aiba garantata inclusiv libertatea de a alege modul in care isi rezolva problemele si disputele, ce implica alegerea facuta, precum si efectele pe termen scurt si indelungat, cu impact sau nu asupra calitatii vietii lor. 

Atunci cand o persoana este implicata intr-o situatie de natura juridica, a carei rezolvare necesita luarea unor decizii de natura juridica, evident, garantarea dreptului dar si a libertatii de a lua hotarari si a face alegeri intr-un mod corect si just nu poate fi asumata de nimeni altcineva. Decizia ii apartine in mod exclusiv. Insa asa cum individului ii este garantat dreptul la aparare/reprezentare, el are garantat inclusiv dreptul de a alege un aparator/reprezentant si odata cu asta trebuie sa aiba la indemana instrumente care sa ii ofere satisfactia unei reprezentari/aparari de calitate. 

Prin reprezentare de calitate trebuie sa intelegem servicii prestate de un specialist in domeniu, care sa ofere alternative temeinice de rezolvare, care sa urmareasca nemijlocit interesele celui reprezentat. O reprezentare care sa aduca nu numai solutii viabile si aplicabile, dar care sa urmareasca eficienta si durabilitate in gasirea acestor solutii, cu respectarea drepturilor si libertatilor celui reprezentat. 

In situatia specifica in care o persoana se confrunta cu probleme de natura juridica, cel mai recomandat este ca ea sa apeleze la serviciile unui jurist, a unui avocat sau a unui notar, iar acestia, in baza prerogativelor lor, sa ofere serviciile solicitate. Insa aceste servicii trebuie sa urmareasca fara echivoc interesele solicitantului. Juristul, avocatul sau notarul trebuie sa indrume, sa aleaga si sa ofere ca si modalitate de solutionare, pe cea mai eficienta dintre toate, din toate punctele de vedere, pentru cauza si interesele clientului lor. 

Iar daca aceasta modalitate de rezolvare poate fi Medierea, cu toate beneficiile si avantajele care o definesc, vorbind aici despre componente cum ar fi: timp de solutionare redus, neexternalizarea deciziei, eficienta relatiei cheltuieli-rezultat-asteptari, solutii de tip win-win, cadru si ambient lipsit de sobrietate si stres, atunci, de buna seama, Medierea trebuie sa se pozitioneze in topul preferintelor si a alternativelor pe care reprezentantii/aparatorii sa le ofere clientilor lor. Vor fi avute in vedere, pe langa urmarirea si respectarea intereselor clientilor, si urmarirea si atingerea target-urilor  personale ale acestor reprezentanti/aparatori, caci stim cu totii ca oferirea unui serviciu de calitate atrage dupa sine recunoastere profesionala dar si o serie intreaga de satisfactii de natura personala. 

Prin urmare, odata identificata Medierea ca si metoda eficienta pentru rezolvarea conflictelor, nimic nu-i va mai putea retine pe specialistii dreptului de a apela la serviciile mediatorilor autorizati in indeplinirea prerogativelor lor, si in satisfacerea nevoilor clientilor lor.

Putem concluziona deci, ca beneficiari ai Medierii suntem noi toti, deopotriva si in egala masura, in complementaritate si osmoza cu aceasta. 

MEDIATIO ET AUCTI!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu