duminică, 6 aprilie 2014

PROBITATE, INTEGRITATE, ONORABILITATE

Atribute inseparabile ale unei entitati profesionale, in cazul de fata fiind vorba despre Mediator. Si voi renunta a ma referi in continuare la Mediator ca individ, ci mai degraba ca individualitate!

Veti spune, probabil, ca atributele alese pot fi intr-o exprimare lato sensu sinonime. Nimic mai adevarat, insa am dorit ca de aceasta data sa fac o usoara diferentiere intre cele trei notiuni, pentru ca ele sunt tratate distinct atunci cand se aplica subiectului numit Mediator.

In Codul de etica si deontologie profesionala a mediatorilor, Probitatea profesionala este definita ca fiind "respectarea tuturor normelor deontologice si de organizare si functionare ale profesiei stabilite prin lege, regulament de organizare si functionare, cod etic si deontologic si hotarari ale Consiliului de Mediere".

In acelasi Cod, Integritatea morala vine insotita de Increderea pe care partile trebuie sa o dobandeasca in persoana Mediatorului, relatia astfel formata fiind generata de spiritul de dreptate, cinste, corectitudine si sinceritate.

Despre Honorabilitatis Codul nostru etic si deontologic nu face nicio referire, autorii, probabil din considerente similare cu definitiile date mai sus, lasand la libera subintelegere a celor avizati ideea conform careia nu poate exista Integritate fara Onorabilitate.

Si totusi, este necesara o analiza, deoarece cu destul de mare usurinta putem identifica individualitati cu probitate in randul profesiilor preponderent dominante, dar cu un nivel scazut de integritate profesionala ca si mediatori, la fel cum putem identifica persoane cu o integritate profesionala fara cusur, insa de o onorabilitate indoielnica ca si indivizi.

Daca am incerca o definitie desavarsita a Mediatorului, aceasta ar trebui sa cuprinda elemente care sa propulseze in mod obligatoriu individul la stadiul de individualitate. Iar Probitatea, Integritatea, Onorabilitatea ar trebui in mod evident incluse in aceasta definitie, fara tagada!

Nu doar pentru a avea o definitie desavarsita a Mediatorului, ci si pentru a realiza un model ravnit, un patern de calitati si insusiri de urmat!

Voltaire spunea: "Onoarea este un amestec natural de respect pentru oameni si pentru sine." Iar ceea ce trebuie sa prisoseasca Mediatorului, cu siguranta este Onorabilitatea, care fundamenteaza toate celelalte insusiri.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu