duminică, 16 martie 2014

DREPTUL DE A FI MEDIATOR

Ce am castigat cand am devenit Mediator?
Am castigat dreptul de a practica aceasta profesie, veti spune! Ei bine, nu doar atat. Am castigat odata cu asta, o pozitie intr-un Tablou al Mediatorilor, un "loc" in care fiecare dintre cei ce practica aceasta profesie, trebuie sa fie, sa isi asume sa fie, cu toata responsabilitatea, nu doar o pozitie! Ci un nume! Nu doar un nume, ci o entitate cu raspundere si integritate! Si nu doar o entitate, ci o realitate! 
Si nu oricum, caci fiecare dintre noi si-a castigat cu eforturi acest drept!

Ce iti confera pozitia ta din Tabloul Mediatorilor? 
Iti da dreptul de a fi inainte de toate corect si complet informat despre Mediere. Iti da dreptul si iti ofera oportunitatea de a fi cel mai bun cunoscator si prieten al  Medierii. Sa fii cel care crede in Mediere! Sa ai atat de multa incredere in aceasta profesie incat sa nu vrei s-o abandonezi nicicand! Ca pe cel mai bun prieten! Incat sa n-o tradezi nicicum, nici macar prin nestiinta ta! Ca pe cel mai bun prieten! 

Ce am castigat cand am devenit Mediator?
Dreptul de a fi mereu un om al principiilor. Caci Mediatorul este, inainte de toate, un om al principiilor. Am ales odata cu aceasta profesie un drum al echilibrului, al neutralitatii. Am ales sa fiu ascultare activa, sa-mi insusesc darul cunoasterii celor mai nestiute laturi ale fiintei umane. Am ales sa fiu curios dar impaciutor, confident si totodata echidistant.
Odata cu locul meu in randul Mediatorilor, am castigat dreptul de a avea o opinie in legatura cu profesia mea. Si nu de orice fel, ci o opinie in dreptul careia semenii mei sa se poata opri cu respect.

Ce am castigat cand am devenit Mediator?
Ei bine, am castigat self respect. Nu doar pentru ca fiind Mediator consider ca voi fi intotdeauna de partea a ceea ce este corect, ci si pentru ca voi fi capabil sa fac ceea ce este corect! Iar asta presupune mult mai mult efort! Insemna ca uneori sa ies in fata, sa adopt o atitudine corecta nu doar pentru mine si propriile interese, ci si pentru altii. Uneori doar pentru altii!

Am mai castigat ceva cand am ales dupa ani de munca sa devin Mediator?
Mi-am castigat dreptul de a spune: "azi vreau doar sa ascult povestile de viata ale cuiva!" Si sa o pot face spunandu-i acelui om ca povestile lui de viata sunt pe maini bune. La "umbra" unei legi a bunului simt!

Ce am aflat cand am ales sa devin Mediator?
Ca am dreptul sa fiu respectat si am obligatia de a respecta pe altii ca mine! Ca am libertatea de a profesa liber, neingradit, cu onestitate, si ca am obligatia de a ajuta si pe altii sa o faca!

Dar cel mai important drept castigat atunci cand am ales sa fiu Mediator, a fost acela de a-mi folosi cunoasterea, intuitia, simturile, experienta de viata, aptitudinile, pornirile si inteligenta, in slujba oamenilor, asa cum in nicio alta profesie nu am primit dreptul s-o fac!

Iar toate aceste drepturi la un loc, odata cu pozitia ce mi-am ales, au devenit si obligatii de onoare!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu