joi, 6 martie 2014

Acordul de recunoastere a vinovatiei in Noul Cod de Procedura Penala






Acordul de recunoastere a vinovatiei este o procedura speciala prevazuta de Noul Cod de Procedura Penala. Astfel: 
"Titularii acordului de recunoastere a vinovatiei
Art. 478
(1) În cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale, inculpatul şi procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat.
(2) Efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei sunt supuse avizului procurorului ierarhic superior.
(3) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei poate fi iniţiat atât de către procuror, cât şi de către inculpat.
(4) Limitele încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei se stabilesc prin avizul prealabil şi scris al procurorului ierarhic superior.
(5) Dacă acţiunea penală s-a pus în mişcare faţă de mai mulţi inculpaţi, se poate încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei distinct cu fiecare dintre aceştia, fără a fi adusă atingere prezumţiei de nevinovăţie a inculpaţilor pentru care nu s-a încheiat acord.
(6) Inculpaţii minori nu pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.
Obiectul acordului de recunoastere a vinovatiei
Art. 479
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia.
Conditiile incheierii acordului de recunoastere a vinovatiei
Art. 480
(1) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani.
(2) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului. La încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, asistenţa juridică este obligatorie.
 Forma acordului de recunoastere a vinovatiei
 Art. 481
(1) Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie în formă scrisă.
(2) În situaţia în care se încheie acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul nu mai întocmeşte rechizitoriu cu privire la inculpaţii cu care a încheiat acordul.
Continutul acordului de recunoastere a vinovatiei
Art. 482
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei cuprinde:
a) data şi locul încheierii;
b) numele, prenumele şi calitatea celor între care se încheie;
c) date privitoare la persoana inculpatului, prevăzute la art. 107 alin. (1);
d) descrierea faptei ce formează obiectul acordului;
e) încadrarea juridică a faptei şi pedeapsa prevăzută de lege;
f) probele şi mijloacele de probă;
g) declaraţia expresă a inculpatului prin care recunoaşte comiterea faptei şi acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală;
h) felul si cuantumul, precum si forma de executare a pedepsei ori solutia de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord intre procuror si inculpat;
i) semnăturile procurorului, ale inculpatului şi ale avocatului."
           
                        

In situatia in care s-a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei, procurorul sesizeaza instanta competenta sa judece cauza in fond si trimite acesteia acordul de recunoastere a vinovatiei insotit de dosarul de urmarire penala. 

In cazurile in care, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente au incheiat un acord de mediere cu privire la actiunea civila, potrivit legii, procurorul inainteaza instantei acordul de recunoastere a vinovatiei insotit de acordul de mediere sau de tranzactie, dupa caz.

Instanta se pronunta asupra acordului de recunoastere a vinovatiei prin sentinta, in sedinta publica, dupa ascultarea procurorului, a inculpatului si avocatului acestuia, precum si a partii civile, daca este prezenta.

Instanta va urmari daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute la art. 480-482 cu privire la toate faptele retinute in sarcina inculpatului, care au facut obiectul acordului.

In cazul in care instanta admite acordul de recunoastere a vinovatiei si intre parti s-a incheiat un acord de mediere cu privire la actiunea civila, instanta ia act de aceasta prin sentinta.

In cazul in care instanta admite acordul de recunoastere a vinovatiei iar intre parti nu s-a incheiat un acord de mediere cu privire la actiunea civila, instanta lasa nesolutionata actiunea civila, hotararea prin care s-a admis acordul de recunoastere a vinovatiei neavand autoritate de lucru judecat asupra intinderii prejudiciului in fata instantei civile.

Asadar, odata cu introducerea procedurii acordului de recunoastere a vinovatiei, se da posibilitatea simplificarii procedurii clasice in ceea ce priveste durata desfasurarii acesteia, responsabilizand astfel partile din proces si degrevand instantele de judecata, in acelasi mod in care, cu respectarea prevederilor in materie, acordul de mediere poate aduce solutionarea in tot sau in parte a aspectelor de natura civila.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu