miercuri, 9 ianuarie 2013

NOI, FACATORII DE PACE!

"Mediatorii lucreaza asemenea unor fiinte nazdravane, schimbandu-si forma, fluizi in reactia lor fata de problemele ivite intr-un conflict si adaptandu-se personalitatilor individuale ale partilor implicate." (Psihologia mediatorului - David A. Hoffman)
La o prima privire, acest text poate induce cititorului sentimentul ca se afla pe un teren de basm, dandu-i o senzatie de ireal!
Si totusi, trecand toata aceasta idee, exprimata intr-un mod atat de plastic si de artistic, prin filtrul dur al realitatii, ne dam seama cat adevar sta in spusele autorului!
Mediatorul, in mod indubitabil trebuie sa detina aptitudini diverse, insotite de capacitatea de a deveni cu usurinta maleabil, el trebuie sa fie in egala masura profesionistul capabil de empatie cu oamenii, dar si acel detinator al tuturor competentelor necesare in analizarea si instrumentarea conflictului!
Cunoscut fiind faptul ca specialistul in tehnici de mediere, are, pe langa experienta personala de viata si o expertiza vasta in cele mai multe situatii, in domenii din cele mai diverse, el trebuie sa indeplineasca si alte criterii care nu tin neaparat de dezvoltarea profesionala. Sunt criterii legate de capacitati mai degraba senzoriale, intuitive! Un mediator in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa se gaseasca el insusi intr-un echilibru cu valorile personale, trebuie sa aiba posesia propriilor valori, sa fie capabil sa constientizeze acest echilibru. 
Nu este suficient sa administrezi alternative si sa fii apt sa conduci doi sau mai multi oameni catre solutii mai mult sau mai putin avantajoase pentru acestia, trebuie sa fii prezent la faptul ca ei accepta sa traiasca si sa suporte consecintele acestor solutii! Iar asta este o responsabilitate uriasa! Este, daca vreti, esenta si adevarul cu care toti cei ce se vad meniti sa urmeze aceasta cale trebuie cat mai curand posibil sa se impace, adevar sub a carui povara vor cadea multi dintre cei care privesc cu usuratate aceasta vocatie!
Negresit lucru, toti cei care am absolvit cursul de formare profesionala ne consideram indreptatiti sa practicam aceasta profesie, nobila din multe puncte de vedere, indreptatiti sa ne dorim perfectionarea,  in masura in care suntem constienti de necesitatea perfectionarii, insa, cu tot respectul pentru scolile de formare, flerul si acel simt aparte care ne face sa fim aproape de oameni si de nevoile lor, acestea doua, nu se dobandesc prin invatare sau aflare! Nici macar prin cunoastere! Sunt atribute ale oamenilor cu adevarat puternici, capabili sa intre in mintea si sufletul celui cu care comunica! Cum poti crea punti de legatura si incredere puternice, durabile, cu omul din fata ta, daca nu ai imaginea de profunzime a problemei sale, daca nu te raportezi intr-un mod foarte intim la suferinta si necazul acestuia! Cum poti sa creezi contextual analiza la rece si cu totala detasare a unei situatii, daca tu insuti/insati nu ai imaginea, macar de ansamblu, a framantarilor si suferintelor (de cele mai multe ori) ce vin impreuna cu partile implicate!
Apoi, mai este un aspect, ce tine de felul in care mediatorul reuseste sa se plieze personalitatii omului din fata sa. Mediatorii cu experienta si cu prestanta, prin fata carora au trecut zeci de tipologii de oameni, mai mult sau mai putin blocati in problemele lor, ei bine, acei mediatori de succes care au multe reusite la activ, pot cu usurinta sa tina piept incrancenarilor de toate felurile! Dar pentru un mediator lipsit de experienta si uneori cunoastere, este foarte dificil, aproape imposibil sa faca fata unor situatii neprevazute! Acesta trebuie sa fie un om puternic nativ, cu capacitate de autocontrol, cu  aptitudini de leader, care sa impuna respect si care sa emane incredere! 
Din aceste motive, si nu numai, criteriile de selectie a aplicantilor, precum si conditiile de autorizare a absolventilor au nevoie de o reanalizare, este nevoie de un serios update!
Cei care detin responsabilitatea autorizarii in masa a mediatorilor, sunt direct raspunzatori in egala masura cu cei ce primesc acreditarea si patrund in profesie pe criterii insuficient elaborate. Este in joc imaginea si credibilitatea institutiei acesteia, este in joc respectul inca necastigat al celorlalte categorii profesionale cu care se intersecteaza! 
Pentru a fi capabil sa dobandesti si sa sadesti pacea in inimile oamenilor, este nevoie a testa nivelul tau de pace! Nivelul tau de echilibru interior! 
Pentru a crea caldura si armonia in jur, in asa fel incat oamenii veniti in fata sa sa-si descopere puterea si dorinta de a rezolva necunoscutele, este nevoie ca Mediatorul sa ofere caldura, sa renunte la sine si sa dea din prea plinul armoniei sale!
Pe langa ceea ce in mod uzual trebuie sa detina Mediatorul, de la abilitati la deprinderea tehnicilor de comunicare, de la a sti cand si cum sa asculte pana la a sti cand si cat sa taca, cati dintre noi suntem pregatiti sau dispusi sa renuntam la noi si la linistea noastra? Noi, facatorii de pace?

2 comentarii: